Trafik Kazalarında Tazminat Davaları; Trafik kazasında yakınını ( beraber yaşadığı, destek gördüğü bir bireyi ) kaybeden, annesi, babası, kardeşi, eşi, imam nikahlı eşi, kısaca yakını kazada ölmeseydi kendine bir müddet destek olacaktı mantığı ile ödenen bir tazminattır. Vefat sırasında bu tazminat sigorta şirketinden alınabileceği gibi istenirse vasıta şoföründen ve vasıta sahibinden de alınabilir. Burada bahsi geride bıraktığımız tazminat parasal tazminat olup manevi tazminat ise mecburi trafik sigortasından değil yalnızca vasıta sahibi ile şoförden alınabilir. KASKO diye tanımladığımız sigortada ise kimi vakit manevi tazminat teminatı bulunabilir. Eğer kazaya sebep olan aracın bu şekilde bir sigortası da varsa o vakit manevi tazminat da sigortadan alınabilir.
Trafik Kazası Tazminatı
Ülkemizde bilhassa bayramlarda ve tatil gidiş dönüşlerinde çok çok trafik kazaları gerçekleşmekte ve birtakımları da ölümle sonuçlanmaktadır. Vatandaşlarımızın birtakım trafik kazaları kendi vasıtaları ile birtakımları ise otobüslerle olan kazalar olabiliyor. Otobüs ile yolculuk yapan yolcuların biletlerinde mecburi ferdi kaza sigortası vardır. Otobüs ve otomobillerin karıştığı kazalarda yakınlarını kaybeden vatandaşların, şartları varsa 300 bin TL yi dahi bulabilecek hem de kimi vakit daha çok trafik kazası tazmınatı alma olanağı var olabilir. Yetki sahibi adli tıp kurumlarının verilen rapor tarafında vefat eden ya da sakat kalan bireyin ve desteğin yaş, evlilik ve gelir, parasal kazanç vb. durumu göz önüne alınarak hesaplama yapılır ve trafik kazası tazminat miktarı belirlenir.
Tek doğrultulu kazada vasıta kullanan ya da vasıta sahibi olan yaralanan şahıs tazminat alamaz. Tek doğrultulu kazada yolcu olan yaralanan, vasıta sahibi değilse tazminat alabilir. Tek doğrultulu kazada ölenin yakınları mevzu ile alakalı meşru farklılık tarihlerine göre tazminat alabilir ya da alamaz. Bu mevzula alakalı içtihatlar değişebilmektedir. Sigorta şirketleri her vakit bu istekleri reddetmiştir lakin mahkeme yolu ile alınabilmiştir.
Trafik Kazasında Ölüm Halinde Tazminat
Tek doğrultulu kazada ölüm durumunda tazminat alınamayacağına dair genel şartlardaki farklılık tarihi 01.06.2015 olup bu genel şartların geçerli bulunduğunu kabul eden yasa ise 26.04.2016' dır. Kazanın hangi tarihte bulunduğu ya da poliçenin yapıldığı tarihle alakalı olarak tazminat alıp alamama durumu değişmekte olup şimdilik netlik kazanmış değildir. Fakat 01.06.2015' ten evvelce olan tek doğrultulu ölümlü kazalarda tazminat alınabilir. Bu amaçla de deney ve eksperlık bu hallarda daha da mühimdir.
Değişiklik evveli hal şöyledir:
2918 saseneı Karayolları Trafik Kanunu 92/b maddesinde işleten ve sürücü yakınlarının “mallarına gelen zararları” sigorta kapsamı dışında bırakılmış lakin kanunda “can zararları” sigorta kapsamı içerisinde bırakılmıştır.
Diğer taraftan işleten yada vasıta sürücüsünün tek doğrultulu ya da tam eksikliklu kazalarında işleten ya da sürücü yakınlarının bedensel zararları ve/ya da (sürücüsü ölmüşse) destekten yoksun kalma tazminatları da sigorta kapsamı dâhilindedir. Zira bu hallarda sigortadan tazminat talep edecek şahıs ya da şahısler, sigorta şirketi karşısında 3. şahıs durumundadırlar. Trafik kazası neticesi yaralanan, sakat kalan sürücü yakınının zararı kendi zararı mevzumunda bulunduğu amacıyla 1. derece akraba anne, baba, eş ve çocuk tazminat alabilirler sigorta şirketinden lakin buda belirli prosesler içerisinde olmaktadır Trafik kazası avukatı ile fikir alışverişi yapıp danışmanızda yarar vardır.
Trafik Kazası Tazminat Davası Nasıl İlerler?
Ülkemizde yaralanmalı trafik kazaları sık sık yaşanmaktadır. Arada sırada hafif yaralanmalar ile atlatılsa da birtakım trafik kazalarında ağır yaralanma, sakat kalma ve ölümler gerçekleşmektedir. Yaralanmalı trafik kazalarında hukuki proses başlar ve savcılık makamı vakanın suç teşkil etmesinden ötürü tahkîkat başlatır. Trafik kazalarında eksiklik oranlarının belirlenmesi eksiklik bilirşahısleri aracılığı ile olmaktadır. Bilirşahısler, düzenledikleri raporlarda, eksiklikun hangi sürücüde bulunduğunu belirlemekte, bu mevzu da parasal ve manevi tazminat davaları adımında ehemmiyet taşımaktadır. Yaralamalı trafik kazası tazminat miktarı hesaplama mevzusu ile alakalı etkin bir unsurdur.
Yaşanan Trafik kazasında ağır yaralanma durumu kısaca şayet sizi yatağa bağlayacak derecede bir yaralanma varsa tazminatınız çok daha yüksek olacak ve bakıcı gideri adı altında bir tazminat daha alabileceksiniz.
Karayolları Trafik Kanunu, kaza durumunda kimlerin mesul tutulacağını ve hangi amaçla mesul tutulacaklarını düzenlemiştir. Buna göre ; ‘bir motorlu aracın işletilmesi bir kimsenin ölümüne ya da yaralanmasına ya da bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa, motorlu aracın bir teşebbüsün ünvanı ya da işletme adı altında ya da bu teşebbüs doğrulusunda kesilen biletle işletilmesi durumunda, motolu aracın işleteni ve bağlı bulunduğu teşebbüsün sahibi, doğan zarardan müştereken ve müteselsilen mesul olur.
Karayolları Trafik Kanunu’nun 85. maddesi tarafında bir kazanın ortaya gelmesi durumunda hem sürücü, hem de vasıta sahibi hem de aracın bağlı bulunduğu şirket (teşebbüs) sahibi mesul olacaktır. Bu şahısların mesul olabilmesi amacıyla kanunun aradığı şartlar şu şekildedir
- Şahsa ya da malına zarar gelmiş olmalı
- Bu zarar trafik kazası namacıylaiyle ortaya gelmiş olmalı
- Trafik Kazası, Motorlu aracın işletilmesi namacıylaiyle ortaya gelmiş olmalı
- Zarar ve trafik kazası arasında illiyet bağı olmalıdır.
- Trafik kazasında sakatlanan, yaralanan, maluliyeti vukubulan mağdur da bunun amacıyla trafik kazası sakatlanma tazminatı alabilir. Burada mühim olan, yaşamı idamede kendine sorun verecek derecede bir yaralanmanın olmasıdır. Arada sırada sizin ehemmiyetsiz dediğiniz yaralanmalar gerçekte bu sınıfa girebilir.
- Aksi de olabilir. Bunlar, eksprlerin teşhis edebileceği mevzulardır. Trafik kazalarıyla ilgilenen avukatların bir alanı bunları tedarik etmektedir.
Trafik kazasında sakatlık tazminatı nasıl hesaplanır?
Trafik kazası neticesi sakat kalan bireyin yaşı, aylık geliri gibi faktörler dşayetlendirilerek lakin bu işin eğitimini almış bilirşahıs ve eksper hukukçular ve eksper avukatlar doğrulusunda hesaplanabilir.
Mağdur Olmamak İçin Ne Yapmalıyız?
Trafik kazalarında eksperlaşmış bir avukat doğrulusunda tazminatınızın alınması iki adımlı ya da tek adımlı olabilir. İlk adım artık ilk tazminat, büyük ihtimalle 1 ay içerisinde alınabilir. Fakat bu tazminat fazlası vakit yetersiz olacaktır. Trafik kazası mahkemesi ya da alakalı mercilerde dava açıldığında ikinci ve son tazminatı alabilmek olası olabilecektir.
Trafik Kazası Tazminatı Almak Ne Kadar Sürer?
Genelde 2 - 3 sene sürebilmekteyken trafik kazası tazminat davalarında eksper olmuş avukatlar bu süreci 5 - 6 aya kadar indirebilmektedirler. Daha kısa sürede bir tazminat alabilmek da olası olabilir lakin bu sizin tazminatınızı eksik almanıza namacıyla olabilir. Yaralanmalarda bu süre, maluliyetin teşhisinden, teşhis edilebilir bulunduğundan başlar.