Bir evin olmazsa olmazları arasında sayılabilecek şey bir zamanlar televizyonken, teknolojinin de gelişmesiyle birlikte artık bu koltuğu bilgisayar kapmaya başlamış durumda. Bilgisayarlar; televizyon ve radyonun işlevini rahatlıkla yerine getirebildiğinden, zamanla artık televizyon ve radyoların yok olacağını düşünmek pek yanlış olmazdı herhalde.
Bilgisayar almadan önce belirlenecek ilk şey, o bilgisayarın kullanım amacı olmalıdır haliyle. Bir oyun bilgisayarı mı, bir internet bilgisayarı mı, bir iş bilgisayarı mı; taşınabilir mi olmalı yoksa masaüstü mü olmalı? Bu sorulara verilen cevaplar dahilinde yapılan ufak bir araştırma sonucunda satıcının huzuruna çıkmak en mantıklı olandır. Eğer sıfır bilgi ile bilgisayar almaya giderseniz, elde ettiğiniz üründen memnun kalmayabilirsiniz. Ya da sizin ihtiyaçlarınıza hitap etmeyen özelliklere sahip bir bilgisayar elde etmiş olursunuz ki bundan da memnun kalmazsınız. Yazının devamında sizlere ihtiyaçlara göre alınması gereken bilgisayar donanımlarından bahsedeceğim ama öncelikle bilgisayar içi donanımlarının hangisinin ne işe yaradığıyla ilgili ufak bir bilgilendirmeyle, önereceğim bilgisayar türlerini daha anlaşılır kılmak istiyorum.
Anakart: İsminden de anlaşılacağı üzere, bilgisayarın ana parçası diyebiliriz. İnsan vücuduyla özdeşleştirmek gerekirse, kemik yapısı ve sinir sistemi diyebiliriz. Diğer tüm donanımlar anakart üzerine monte edilir ya da kablo vasıtasıyla bağlanır. Diğer tüm parçaların uyumlu çalışması için alınırken çok dikkat edilmelidir. Takılacak olan diğer donanımların anakarta uyumlu olup olmadığına dikkat edilmelidir. Satın alacağınız anakartın üzerine takılacak olan donanımların yeni teknolojiye açık olup olmadığına dikkat edilmelidir. Yani siz bilgisayarın hızını arttırmak için bazı donanımları değiştirmek istediğinizde, anakartınız bunu uyumsuz olduğu için kabul etmediğinden, yeni bir anakart almak durumunda kalabilirsiniz. Bu yüzden piyasadaki en bilinen markaları bilmekte fayda var. Piyasadaki en bilinen anakart üreticileri; Asus, Gigabyte, MSI, Chaintech, Sapphire’dir.
İşlemci (CPU): Yine isminden de anlaşılacağı üzere, bilgisayarın işlem merkezidir. Vücuttaki özdeşi olarak ‘beyin’i örnek göstermek yanlış olmaz. Saniyede milyonlarca hesap yapabilecek güçtedir. Daha iyi bir işlemci, aynı anda yapılan işlem sayısındaki artış demektir ve bu yönüyle önemlidir. Bu hızları belirten birim Mhz(Megahertz) ve Ghz(GigaHertz)’dir. 1Ghz= 1000 Mhz. İşlemci üreticisi olarak karşımıza iki büyük rekabet ve iki büyük firma çıkıyor: Amd ve İntel.
Bellek(RAM): Bilgisayarın geçici hafızasıdır. Alacağınız hard diski (Bilgisayarın ana belleği) bir oda olarak kabul edecek olursak; Ram, bu odanın kapısı olarak kabul edebiliriz. Oda ne kadar büyük olursa olsun, eğer kapısı küçükse, istenilen hızda madde içeri transfer edilemez. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere, bilgisayarın hızına oldukça etki eden bir donanımdır ve bu yönüyle anakart ile uyumuna dikkat edilmelidir. En çok bilinen türleri SDRAM ve DDRAM’dir. Bunun dışında Ddr’nin türevi olarak Ddr2 ve Ddr3 şeklinde de bulunmaktadır. Ram’in birimleri ise Mb (Megabyte) olarak ifade edilir ve 32, 64, 128, 256, 512, 1024 ve hatta 2048 ve üzerine kadar çıkabilir. Bu Mb’ın yanında bir de işlemcideki gibi MHZ olarak ifade ettiğimiz bir birim vardır ki o da 66, 100, 133, 266, 800 şeklinde ifade edilir. Eğer bilgisayarınıza birden fazla Ram takacaksanız, Mb olarak ifade ettiğimiz birimlerin farklı olması mümkündür ancak Mhz olarak ifade ettiğimiz birimlerin aynı olması gerekmektedir. Piyasadaki en iyi marka ise Kingston’dur.
Hard Disk (Hard Drive, Sabit Disk): Bilgisayarın depo alanıdır. Sisteminiz (Windows Xp, Vista, 7 gibi) de dahil olmak üzere oyunlarınız, müzikleriniz, resimleriniz, kısaca her şey burada siz silmediğiniz sürece kalıcı olarak burada saklanır. Alırken dikkat edilmesi gerektiği gibi kullanırken de dikkat edilmesi gerekir çünkü hasar gördüğü takdirde tüm bilgilerinizin kaybolma ihtimali bulunmaktadır. Hafızanın büyüklüğünü ifade eden birim Gigabyte’dır ve büyüklüğü alacağınız fiyata göre değişmektedir. 1000 Gigabyte= 1 Terabyte’dır. Piyasadaki en bilinen markalar Samsung ve Seagate’dir. Anakart ile uyumluluğuna dikkat edilmelidir.
Ekran Kartı: Bir oyun bilgisayarı için en önemli parçalardan biridir. Ayrıca grafiksel yazılımlarla çalışıp animasyon ve çizim konusunda da uzmanlaşmak isteyenler için önemlidir. Sağlıklı bir görüntü elde edebilmek için monitörden daha önemli olduğu söylenebilir. Ortalama bir monitör sizi idare edebilir ama iyi bir ekran kartınız olmadığı sürece yüksek performans elde edemezsiniz. Ekran kartının birimleri de Megabyte olarak ifade edilir. Aynı şekilde 32 Megabyte’dan 2 Gigabyte’a ve daha üzerine çıkabilen geniş bir yelpazededir. Günümüz oyunlarını oynayabilmek için gereken minimum birim 1 Gigabyte’dır denebilir. Piyasadaki en bilinen markalar Nvidia, Ati ve Asus’dur.
Ses Kartı: Bilgisayar olayının dışlanılan elemanıdır. Adından da anlaşıldığı üzere hoparlörünüzün-kulaklığınızın, mikrofonunuzun çalışmasını sağlayacak olan donanımdır. Eğer 5+1 sinema&oyun sistemi kurma gibi bir hayaliniz yoksa, ortalama bir ses kartı işinizi görecektir.
Bilgisayarınızın ne olarak kullanılacağını belirleyen en önemli parçalar bunlardır. Öncelikle bu bilgisayar parçalar el işi olmadığından, fiyatın arttıkça performansın yükseldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Belirli bir fiyattan yukarıya çıktıkça hız&performans gittikçe artmaktadır. Şunu da baştan kabullenmek lazım ki, her ne alırsanız alın, fiyatı bir süre sonra düşecektir. Fiyatlar sürekli düşmekte ve yeni yeni ürünler piyasaya sürülmektedir. Bu sebepten dolayı aldığınız donanımların bir süre sonra fiyatının düştüğünü öğrenip verdiğiniz paraya acımayın J.
İki tür bilgisayar örneği vardır. Birinci tür, toplama bilgisayarlardır. Bilgisayarın tüm parçalarını üreten bir firma olmadığından istenilen özelliklere göre donanımların belirlenebileceği uyumlu parçalarla oluşturulabilen türdür. Diğer tür ise markalı bilgisayarlardır. Bu markalı dediğimiz bilgisayar türü de toplamadır ancak bunlar daha çok Casper gibi markaların dahilinde oluşturulmuş bilgisayarlardır. Bir marka nezdinde olduklarından, fiyatları toplama bilgisayarlara göre daha pahalıdır.