Trafik Kazalarında Kusur Durumları Nasıl Belirlenir? adlı bilgi yazımız ile trafik kazalarındaki kusur oranlarını inceleyeceğiz. Ülkemizde ortalama olarak her gün saatte 40 trafik kazası meydana gelmektedir. Meydana gelen trafik kazalarında meydana çıkan parasal ve manevi kayıplar kazazedeleri ve yakınlarını derinden etkilemektedir. Maddi ve manevi kayıpların haricinde ise kazazedeler ve yakınları hukuki süreçler ile uğraşmaktadır. Hukuki süreçlerde ise ilk bakılması gereken mevzu meydana gelen trafik kazasında doğrultuların eksiklik oranları yüzdelik durumlarıdır.
Bu yüzdelik durumlar doğrultuların eksiklik durumlarını belirlemekle birlikte, doğrultuların hukuki süreçlerden de sorumluluklarını göstermektedir.
Trafik kazasında ki eksiklik oranları şu kriterler eşiğinde belirlenmektedir;
Asli Kusur Durumları
- Kırmızı ışık trafik işaretinde ya da yetki sahibi kişi memurun dur işaretinde geçmek
- Taşıt giremez trafik işareti teşhis edilen karayoluna ya da bölünmüş karayolunda karşı açıdan gelen trafiğin kullandığı şerit, rampa ve bağlantı yoluna girme
- İkiden çok şeritli taşıt yollarında, karşı açıdan gelen trafiğin kullandığı şerit ya da yol seksiyonuna girme
- Arkadan çarpma
- Geçme yasağı olan yerlerde geçme
- Doğrultu değiştirme manevralarını yanlış yapma
- Şerife tecavüz etme
- Kavşaklarda geçiş önceliğine uymama
- Kaplamanın dar bulunduğu yerlerde geçiş önceliğine uymama
- Manevraları düzenleyen genel şartlara uymama
- Yerleşim birimlerinin dışındaki karayolunun taşıt yolu üstünde mecburi durumlar dışında park etme ya da duraklama ve her halde lüzumlu tedbirleri almama
- Aracı park yerine park edip, ayrılmış yerlerde ya da taşıt yolu dışında kurallara ideal olarak park edilmiş vasıtaylara çarpma, bu durumlarden birinin zenginliği halinda kazaya karışan sürücünün asli eksikliklu bulunduğu kanaatine varılır.
Tali Kusur Durumları
- Dur işaretinde durmama
- Hatalı biçim ya da yerde yük ve yolcu alma-indirme
- Hatalı biçim ya da yerde yük ya da yolcu taşıma
- Trafiğe ideal olmayan vasıtayla yola devam etme
- Uykusuz, yorgun, hasta, dalgın olarak vasıta kullanma
- Karşı Karşıya gelme halinda ya da kent içerisinde selektör yapmama, kısa huzmeleri kullanmama
- Araçta reflektör bulundurmama
- Araçta çekme halatı, takoz, zincir bulundurmama
- Alkollü vasıta kullanma
- Kural dışı hızlı araç kullanma, durumlarının zenginliği halinda kazıya karışan vasıta sürücüsünün tali eksikliklu bulunduğu kanaatine varılır.
Kaza tespit tutanağında, eksiklikle doğrultu yukarıda yazılanlar sonucunda belirlenir. Fakat kaza teşhis tutanağı her ne kadar vaka sıcağı sıcağına tutulmuş olsa da ve doğruyu yansıttığı düşünülse de vakanın gerçekte diğer bir biçimde gerçekleşmiş olabileceği göz ardı edilmemelidir. Bu halde kaza teşhis tutanağı düzenlendikten sonra 15 gün içerisinde kaza yeri Sulh Ceza Hakimliğine müracaat yapılarak kaza teşhis tutanağına itiraz edilebilir.
Bir de İstisnai durumlarda kaza tespit tutanağı tutulamamış olabilir, örnek olarak vaka hemen yaralıyı kazaya karışan vasıta sürücüsünün hastaneye götürmesi gibi. Bu gibi durumlarda trafik polisleri vaka yerine geldiği zaman kazaya karışan vasıtayları ya da yayayı göremeyecek ve kaza teşhis tutanağını düzenleyemeyecektir. Bu halde ise etraf kameralardan, doğrultu beyanlarından, şahit ifadelerinden yararlanılarak ve keşif yapılarak kaza teşhis tutanağı mahkemece bilirkişilere düzenlettirilir.
Kusur oranları %0 -25-50-75-100 olarak belirtilir. %0 Kusur oranı, karşı doğrultuın ise tamamıyla eksikliklu bulunduğu durumdur. %'lik kısım eksiklik hali sizin kazada tali eksikliklu bulunduğunuzu karşı doğrultuın asli eksikliklu bulunduğunu gösterir. Kusurluluk hali, her iki sürücünün de aynı oranda kusurlu olması halidur. %0 kusurluluk hali; kazada tamamıyla eksikliklu bulunduğunuzu göstermektedir.
Düzenlediğiniz Kaza tespit tutanağınızın yanlış bulunduğunu düşünüyorsanız ya da trafik kazası sebebiyle parasal ve manevi zarara uğramış sakat kalmış yakınınız vefat etmiş ise bir avukat aracılığı ile görüşmelere başlayabilirsiniz.